Botanische tuinen

“De thematuin van de Botanische tuin is een echte publiekstuin waar het grote publiek via 18 verschillende thema’s kennismaakt met de veelzijdigheid van het plantenrijk. We proberen die thema’s zoveel mogelijk te koppelen aan onderzoek en onderwijs, zodat ze ook dienen als “etalage van de UU”. Het vak over medicinale planten richtten we bijvoorbeeld in in overleg met docenten van het departement Pharmacie, zodat zij het kunnen gebruiken bij hun onderwijs. In het vak staat onder andere een aantal plantensoorten die actueel zijn in het farmaceutisch onderzoek, waarover  we ons algemene publiek bijpraten.
Nieuwe voedselgewassen, zouttolerantie van planten, onderzoek naar gezonde manieren van gewasbescherming en aanpassing van planten aan overstroming sluiten aan bij het UU focusgebied “Future Food”. Kortom, de thematuin is niet alleen een prachtige publiekstuin, maar biedt volop kansen voor allerlei UU groepen om iets te laten zien van hun werk.”

 

Gerard van Buiten is ‘hortulanus’, ofwel de chef van de Botanische Tuinen. Van kleins af aan is hij een echte plantenliefhebber en onder andere gefascineerd door de veelzijdigheid waarop wij van planten gebruik kunnen maken.